sâmbătă, 27 mai 2017

Artiști, ingineri, exploratori și portalul din "Tomorrowland". Visătorii din lanul de grâu și post-pesimismul.


"Tomorrowland" pare un film de la Disney în care George Clooney n-avea ce căuta și chiar putea fi luat drept o proiecție vizuală de duminică dimineața pentru imberbi, însă nu la fel se spunea inițial și despre creațiile unora ca Da Vinci, Brâncuși, Verne sau The Beatles? O fantezie ce armonizează ultratehnologia cu atmosfera pastorală și alimentația bio e filmul acesta.
Filmul observă corect că pe fondul prezentării catastrofiste a viitorului, mintea umană se programează pentru dezastru, chiar Einstein remarca: "Nu știu cu ce arme se va duce Al III-lea Război Mondial, dar al IV-lea sigur se va duce cu bâte și pietre". Adică și acei oameni rămași aproape în stadiul de primate după vreo hecatombă de proporții epice vor fi condamnați să reia distrugerea celorlalți și autodistrugerea.
Alternativa propusă de film e simplă: căutați visătorii, căutați optimiștii, nu renunțați să iubiți. Dar cine sunt visătorii? Toți cei care, cum ar spune și Blaga, prin creațiile, prin aptitudinile lor încearcă să dezvăluie misterele naturii și ale culturii, să preschimbe cripticul în fanic. Ce fel de creații? Coloana fără sfârșit, eolienele, pedagogiile post-herbartiene, dansul lebedelor sau ceva care să-i permită solului absorbția unei pungi ori sticle de plastic abandonate în mai puțin de o mie de ani, etc. Frumoasă fantezie, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu