vineri, 17 noiembrie 2017

Determinismul, prognoza meteo și economia. Kant și întrebarea despre limitele cunoașterii omenești: "ce pot să știu?"


"Era toamna, si indienii dintr-o rezervatie indepartata si-au intrebat noul Sef de Trib daca iarna urmeaza sa fie aspra sau nu.
Fiind un Sef de Trib intr-o societate moderna, nu fusese invatat de catre nimeni vechile secrete, astfel incit cind s-a uitat spre cer nu a putut spune cum va fi vremea.
Cu toate acestea, a trebuit sa comunice tribului ca iarna intr-adevar urmeaza sa fie aspra si ca membrii tribului trebuie sa inceapa sa colecteze lemn pentru a fi pregatiti.
Fiind si un lider pragmatic, dupa citeva zile i-a venit o idee. S-a dus in oras la un telefon public, a sunat la Starea Vremii si a intrebat:
- Iarna care vine, va fi aspra sau nu ?
- Se pare ca va fi destul de friguroasa, a raspuns meteorologul.
Seful Tribului s-a dus inapoi in sat si le-a comunicat oamenilor sa stranga chiar mai multe lemne pentru a fi pregatiti.
O saptamana mai tarziu, a apelat din nou serviciul de Starea Vremii:
- Va fi o iarna grea ?
- Da, zice meteorologul, va fi in mod sigur o iarna foarte rece.
Seful Tribului merge inapoi la oamenii sai si le ordona sa colecteze fiecare creanga si crenguta pe care o gasesc in padure.
Doua saptamani mai tarziu, telefoneaza din nou la Starea Vremii:
- Sunteti absolut siguri ca iarna va fi foarte grea ?
- Mai siguri ca niciodata, zice meteorologul. Va fi una dintre cele mai grele ierni pe care le-am avut.
- Cum puteti fi atat de siguri ? intreaba Seful de Trib.
La care meteorologul spune:
- Indienii colecteaza lemn intr-o veselie."

Cam așa par să stea lucrurile și cu prognozele făcute de finanțiști. Întrebat de o jurnalistă dacă Euro va mai crește în următoarea perioadă, un consilier al guvernatorului BNR spune că nu se poate pronunța, pentru că ar crea temeri în piață, dar că specialiștii lor urmăresc zilnic mass-media să vadă cum evoluează cursul valutar. Piața, mass-media și finanțiștii par, deci, niște jucători de poker la o masă ce urmăresc mișcările celorlalți pentru a le ghici atuurile, fiecare încercând să și le disimuleze. 
Cât de simple par lucrurile în științele naturii spre deosebire de științele sociale: avem legi clare, corpul omenesc le respectă la fel ca orice mineral sau plantă. În economie se vorbește de stabilitate ca și cum ROBOR, EURIBOR, raportul dintre importuri și exporturi sau cursul valutar ar trebui să fie ca forța centrifugă ce acționează la mașina de spălat. Totuși, omul e o ființă care ia liber decizii, care produce și consumă cum dorește sau economisește și apoi investește când crede de cuviință, fără a se supune mecanicist unor cerințe. Așa funcționează economia de piață, cea de tip comunist a eșuat mai ales pentru că a negat indeterminismul și libertatea.
Kant spunea că pretențiile noastre de cunoaștere trebuie să se limiteze la ce-și permite intelectul să cuprindă în categoriile sale, iar cu privire la Dumnezeu, nemurirea sufletului sau infinitatea lumii să nu se pronunțe, lăsând loc speranței și credinței. Cineva îmi spunea zilele trecute supărat pe lipsa de previziune a economiei pe următorii cinci ani că planificarea centralizată dinainte de 1989 era mai bună. S-a și văzut, pe hârtie ajunsese totul binișor umflat, însă planificarea economică în ziua de azi nu poate fi acceptată decât la nivelul întreprinzătorilor, pentru că falimentul unui IMM nu bagă țara în criză, dar falimentul unui plan cincinal poate duce la schimbarea unui regim politic sau chiar a formei de guvernământ.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu