Guy Montag ajunge singurul pompier care se luptă să stingă focul ce cuprinsese cărțile în societatea futuristă închipuită de Bradbury. Restul pompierilor numai ardeau cărțile, iar tulumbele lor conțineau combustibil, nu apă. Lumea era perfectă, cărțile, aceste droguri ce însingurează, trebuiau căutate și distruse. Cui îi folosesc minutele de izolare, retragere în sine și liniște când lumea răsună de atâtea chemări? Melancolia e o boală a sufletului spuneau medievalii, excesul de imaginație și de semnificații duce la tulburări, la un delir al interpretărilor chiar. Platon dăduse afară din cetate poeții ce exaltau iraționalul, acum a venit rândul celorlalți.
Montag reușește să se salveze trecând râul spre lumea sălbatică a oamenilor-carte. Nu, nu era o lume a cărturarilor, a erudiților, a enciclopediștilor. Pur și simplu, fiecare om de dincolo trebuia să memoreze o carte și să o poată reproduce fidel ca într-un tezaur viu al istoriei culturii. Cam așa cum în temnițele comuniste Țuțea, Steinhardt și alții ca ei conferențiau înaintea țăranilor ce se opuseseră colectivizării forțate și a profesorilor universitari contestatari ai marxism-leninismului. În "Brave New World" a lui Huxley, Shakespeare nu era decât un moralist incomod și vetust, în "Fahrenheit 451" (temperatura la care ia foc hârtia) era de-a dreptul periculos și subversiv. Toate utopiile sfârșesc în distopii ce sufocă individul. Pentru acesta, lumea ca inginerie afectivă evocă mesajul poetului Gării de Nord din filmul "Filantropica": "În odaia strâmtă, pe un pat diform / Zac strivit în pernă de un pumn enorm".
P.S: Zilele trecute, întrebat de cineva care citea dintr-o carte lângă intrarea în școală ce înseamnă "pavoazare", am răspuns după ureche că înseamnă a pava sau a pune pavele. A doua zi, după ce am verificat în DEX, mi-am corectat greșeala în fața colegilor săi: înseamnă a orna sau a împodobi ca de Crăciun. Am încă multe și despre multe de învățat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu