miercuri, 9 noiembrie 2016

Donald Trump și succesul unui antreprenor în politică. Subcultura selfie sau de ce a pierdut Hillary Clinton alegerile în America.


Urmăresc de câțiva ani pe rețelele de socializare și în mass-media  succesul sau declinul în percepția publică al candidaților la funcțiile cele mai importante din stat la noi și peste ocean. De obicei apare unul susținut de presa mainstream sau a Establishment-ului și încă unul considerat din afara Sistemului. Acesta din urmă   pare să folosească mijloace de comunicare simple, dar eficiente: un selfie, un tweet, o postare pe Facebook. Limbajul folosit de el este de regulă contondent, provocator, în timp ce al celuilalt candidat e corect politic, standardizat, previzibil. Conectivitatea sau interactivitatea e o adevărată "revoluție în mediul virtual", cum o numea Alexandru Brăduț Ulmanu. Cine uită să învețe toată viața și nesocotește mijloacele noi de comunicare să nu se mire de ce își pierde publicul.
Am observat că puține mijloace de comunicare în masă țin la independența editorială și că devin adesea tonomatele puterii. Așa cum l-am susținut pe Iohannis în 2014 la noi pentru că a făcut din Sibiu ca primar unul dintre cele mai frumoase orașe, l-am considerat pe Trump acum potrivit pentru ceea ce înseamnă tenacitatea și perseverența unui om întreprinzător, cu asumarea de riscuri, dorință de a câștiga, căutarea feed-back-ului, inițiativă și responsabilitate, orientare spre oportunități, toleranță la eșec, încredere în sine și optimism, realizarea unei viziuni sau concept despre ceea ce vrea să fie întreprinderea lui, nivel mare de energie, creativitate și spirit de inovație, independență dar și lucrul în echipă, iar abilități manageriale pe măsură. Nu trebuie să adaug alte calități, ele pot fi găsite în orice manual de antreprenoriat. Numai că unii n-au trecut dincolo de aparența lui și au uitat cât a construit în carieră și câte locuri de muncă a creat. Eu îi cunoșteam povestea de ani buni și, dincolo de clovneriile cerute de societatea spectacolului în care trăim, știam că a făcut multe alte lucruri temeinice. Poporul american merită respectat pentru că nu s-a făcut de rușine prin alegerea lui. O altă administrație Clinton-Obama n-ar fi făcut decât să prelungească nemulțumirile deja existente în societate de trei decenii de când se află sub o formă sau alta în preajma guvernării. Povestea modelului democrației americane merge mai departe cu alte personaje.

2 comentarii:

  1. Serios??!!Acelasi TRUMP care este homofob,ignorant,rasist,a carui familie nici macar nu are origini americane si el este rasist,acel Trump misogin si care va persecuta imigrantii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trump antreprenorul. Neomarxiștii sunt pricepuți să inflameze spiritele cu teme secundare, însă nu și să creeze ceva pe cont propriu. Instituțiile americane sunt suficient de puternice pentru ca vreun președinte să-și încalce atribuțiile constituționale. Timpul va fi cel mai bun judecător.

      Ștergere