joi, 3 ianuarie 2019

Atitudini suprarealiste. Sceptrul lui Ceaușescu și telegrama lui Dali. Hotspot Laki și Revoluția Franceză.


"Orgoliul unui om născut într-o cultură mică e întotdeauna rănit" spunea Cioran, iar când citesc ce comentarii lasă unii români pe site-uri în Europa mă iau cu mâinile de cap. Un europarlamentar belgian lăuda pe contul său acordul de liber schimb dintre UE și Japonia semnat zilele trecute, iar unul de-al nostru amintește rolul ambasadorului român în Japonia implicat în semnarea acestui acord, dar n-a pregetat să ironizeze Marea Britanie pentru efectele Brexit-ului. Multe frustrări avem și un orgoliu nemăsurat. Englezii își cunosc situația - mai bună oricum decât a noastră -, așa că n-are rost să le pună cineva sare pe rană sau să ne umflăm în pene. Știu, cei care au lucrat în Marea Britanie s-au lovit de xenofobia unor englezi, dar asta nu se combate cu șovinism. De fapt, poate că și Cioran se înșela, pentru că nicio cultură nu e superioară alteia, poate că e doar o civilizație cu tehnologie mai avansată și cu organizare mai atentă. 

Dumnezeu și medicul veterinar. Dali și sceptrul lui Ceaușescu. Un prefect întrebat de jurnalist despre vânzările pe ascuns de carne de porc din satele cu pestă porcină africană: "Noi în cine să avem încredere, în Dumnezeu sau în medicul veterinar?". În medicul veterinar, că știe mai bine situația din județ". Într-adevăr, Dumnezeu are atribuții executive la nivel central, de administrația locală se ocupă funcționarii mai mărunți, nu se încurcă el cu d-astea. România e o țară suprarealistă, să nu uităm cum s-a bucurat Ceaușescu de telegrama lui Dali despre el ținând sceptrul la înscăunarea din 1974. Numai sceptrul îi trebuia dictatorului României: «Am apreciat profund demersul dumneavoastră istoric de instaurare a sceptrului prezidenţial. Cu respect, Salvador Dali». Data: 2 aprilie 1974.

Într-o grădiniță din Kazahstan s-au folosit la serbarea de Crăciun artificii de exterior. După ce am văzut filmul "Borat" nu mă mai miră nimic despre acea parte a lumii. Cum spun filosofii, lumea e un ocean de haos cu mici insule de ordine. Noi, când ne lăsăm duși de curent în vâltori, când ne tragem sufletul pe una dintre ele. 

Aflu de la Teleenciclopedia că un punct fierbinte islandez, Laki, creat în scoarța terestră pe la 1783 a dus la Revoluția Franceză, culturile compromise mai mulți ani la rând stârnind furia locuitorilor din zonele rurale franceze. Uite așa socialiștii au ajuns la concluzia că universul sau natura conspiră la realizarea idealului lor. Nu e de mirare că folosesc schimbările climatice în scop ideologic :).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu