duminică, 25 martie 2018

To share or not to share. Noul Ev Mediu online - psihanaliza social media. Cum eșecul educației naște monștri și câte ceva despre șarlataniile emoționale.


Facebook-ul nu are un CNA care să-i supravegheze pe cei care distribuie conținut delirant sau care să amendeze distribuirea de imagini ce pot afecta emoțional utilizatorii. Fiind expresia cea mai de jos a democrației, rețeaua de socializare poate face obiectul psihanalizei, ca expresie a inconștientului, a Sinelui refulat în viața cotidiană ce defulează online. Contrar celor spuse de Freud, cum că inconștientul nostru e bine organizat, postările unora par o ladă de gunoi în care zac aruncate de-a valma dorințe interzise, frustrări acumulate, conspirații fanteziste, sabotaje soroșiste. Oameni puțin educați ne dezvăluie sharuind articole agramate cauza nefericirilor noastre: masoni, elite, americani, ruși, bruxellezi, rozicrucieni. Noi nu suntem vinovați cu nimic, autoritățile își fac treaba, părinții își petrec timpul cât mai mult alături de copiii lor, ne îngrijim casele, ne respectăm vecinii, știm să mergem civilizat pe stradă. 
Dezordinea mentală a unora care postează bazaconii pe internet poate părea creativă, ca semn al unei originalități nerecunoscute oficial, știu ei de ce. Însă bunul simț sau rațiunea ne îndeamnă să nu dăm crezare celor care au acumulat eșecuri școlare, profesionale sau familiale, pentru că au o mai mare predispoziție pentru astfel de relatări fantasmagorice. 
În fiecare om există predispoziția pentru mister și aproape toți avem dorința de a crede, dovadă e succesul bisericii, însă de la o speranță firească ce dă încredere și celui mai cultivat om la superstiții precolumbiene mai e mult. Stările determinate de acidul lisergic ale hippioților din anii '70  în căutare de OZN-uri sunt simple naivități față de certitudinile online de azi. Tu nu ești vinovat de nimic, n-ai nicio responsabilitate, alții mai mari și străini sunt de vină și tot alții mai mari, dar ai noștri, li se pot opune: un partid căruia să-i dai votul, un tiran salvator, un vraci cu tratamente minune pentru orice, o astroloagă ce deslușește dibaci îmbârligarea planetelor. Bun venit, Nou Ev Mediu! :))

Foloase necuvenite din răspândirea de informații false. Mizericordioase, reprezentantele sexului slab de la noi donează bani când li se cer, pentru cele mai sadice cauze. O persoană e declarată decedată, se strâng 800 de lei drept ajutor de înmormântare, apoi se anunță că persoana e de fapt grav bolnavă și, în fine, după câteva săptămâni nu se mai aude nimic. Banii s-au dat, s-au împărțit, nu mai contează. Escrocherii de felul acesta, care speculează mila, seamănă cu acelea care ne gâdilă mândria, de genul donațiilor pentru achiziționarea "Cumințeniei pământului" (recunosc, pentru opera lui Brâncuși am donat și eu 2 euro printr-un sms :D). Mila, mândria, frica - cele mai sigure surse de îmbogățire pentru șarlatani în țările credincioase.

2 comentarii: