vineri, 28 octombrie 2016

Dincolo de fereastră. Filmele lui Hitchcock și mentalul colectiv.


"- Închide fereastra că e frig afară!
- Și dacă o-nchid se face cald afară?"

Am auzit această replică în anii trecuți și logica ei m-a uimit. Imperativul ipotetic "dacă vrei să fie cald înăuntru, închide fereastra" a devenit: "dacă vrei să fie cald afară, închide fereastra". Adică frigul venea dinăuntru? Sau cineva era mai preocupat de căldura de afară decât de cea dinăuntru?

Mergând spre serviciu într-o dimineață, am văzut mii de ciori croncănitoare ce atârnau de crengile copacilor ca niște fructe negre bătute de brumă. Nu știu ce frici atavice a identificat Alfred Hitchcock în filmele sale ori dacă nu chiar filmele sale au creat frici moderne, dar știu că urmărindu-le ajungi să privești cel puțin cu amuzament situații care până atunci păreau anodine. Sunt filme  de atmosferă, cu elemente de contagiune din psihologia mulțimilor în care alternează momentele de liniște cu cele de tensiune. Claustrofobia unei femei într-o cabină telefonică atacată de păsări, popasul în noapte al alteia la un motel deținut de un scelerat, vecinii dintr-o curte interioară a unui cartier, observați de la fereastră de un bărbat ce nu-și poate părăsi apartamentul - toate sunt expresii ale neîncrederii omului crescut la intersecția dintre două medii considerate ostile, natural și social. Tensiunea esențială apare între individul cu anxietățile sale și ceilalți în special când acesta caută sprijin în fața tenebrelor naturii sau a iraționalului altor ființe gregare. Totuși spiritul unei comunități bine alcătuite se dovedește mai puternic în situațiile critice prin eroismul câtorva membri decât dezertarea de la rațiune și recurgerea la egoismul instinctelor. Cum ar fi spus Kant, i-a salvat Eul transcendental care e sinteza unor Euri particulare, sau ca să citez un titlu de Mihai Șora, orice individ rămâne el însuși într-o comunitate, dar este și "Eu și tu și el și ea" într-un dialog generalizat.

Și încă un răspuns care m-a amuzat: la întrebarea ce sărbătorim pe 25 decembrie, cineva a scris cu ironie că învierea lui Moș Crăciun. Să auzim de bine! :).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu