luni, 3 octombrie 2016

Locuri și vremuri, plus o scrisoare către făcătorii de scrisori deschise din lumea virtuală.


Cele mai frumoase călătorii în alte orașe sunt cele din copilărie, cu familia, când te poți bucura de tot ce întâlnești fără să-ți stea mintea la trasee, orare și obiective. Abia atunci privești creațiile oamenilor cu ingenuitate estetică. Un pictor spunea despre arta ca mimesis că e reușită când vin păsările să ciugulească fructele dintr-un tablou. Păsările n-au suspiciuni cum n-avem nici noi în primii ani ai vieții și nu cred că atunci suntem doar niște mici brute oedipiene, exploatatoare cu adulții, cum susține freudismul. Țin minte, de pildă, Bucureștiul de la sfârșitul anilor '80, pe care îl priveam de la balconul unui hotel unde stăteam cu tata când mergea în delegații, iar serile parcă erau desprinse din filmele interbelice. Știam eu că peste un sfert de secol aceleași locuri pe care le vizitam aveau să fie sufocate de aglomerație și de mașini? Sau că Iașiul studenției mele va popula terasele din Copou cu atâtea pițipoance și cocalari, în timp ce studenții adevărați se vor refugia la vreun cenaclu de la Casa Dosoftei, la vreo audiție de la Palatul Culturii, la vreun vernisaj de la Casa Cărții, sau pur și simplu vor citi în vreo magherniță insalubră? O tempora, o mores!

Și o scrisoare deschisă adresată unui programator IT ce obișnuiește să trimită scrisorile deschise (sic! :)

Dragă Scrisorelule,

Încă din primele rânduri țin să precizez că ești neconvingător și că scrii foarte prost, mai prost chiar decât cei pe care-i critici că nu te-au instruit cum ai fi vrut. N-ai stil. Poate că nici n-aveai nevoie de educație și de instrucție, poate că tu ești bun de la natură și societatea te-a pervertit ca pe bunul sălbatic al lui Rousseau și te-ai înrăit, un animal depravat cu instinctele pierdute. De aceea și iei un salariu de câteva mii de euro în țară ca și afară, cum te lauzi. Totuși, dacă pretinzi că ești programator IT, pretind și eu ca utilizator să nu mai văd aplicații care "crează DVD"-uri, nici pseudoștiri în goana ta după clickbait-uri. Ca să nu amintesc de contractele pentru servicii IT care păgubesc bugetul de stat, dovadă că mai nou din click se fură mai mult decât din pix. Altfel o să te consider tot un cerșetor de like-uri ca pe mulți alții. 
Eu nu lucrez în IT, dar știu că sistemul tău nu depășește logica binară, a lui 1 și 0, pe când a vieții e polivalentă. Noi știm ce-i posibilul, probabilul, realul, întâmplarea și destinul din dialogul față către față și ochi în ochi cu ființe umane aflate în devenire, ai căror părinți sunt dedicați ori au plecat la muncă în străinătate ca să aibă copiii cu ce se întreține acasă, sau care au părinți șomeri încântați de manele și mame care cred în horoscop, mame a căror odihnă e telenovela și divertismentul ieftin. Dar știm că uneori ce naște din pisică nu tot șoareci mănâncă și vedem cum urmașii lor ni se alătură peste ani, colegi fiindu-ne, să-i scoatem din peșteră la lumină pe cei băgați de voi. Poate că într-o zi vei realiza câți oameni a distrus unealta pe care o deții pe lângă cei pe care i-a îmbogățit și vei recunoaște că tot oamenilor le revine rolul de-a se ajuta unii pe alții. Gândește-te cum reacționezi când cade curentul sau sistemul îți dă erori și cât devii atunci de slab.  Apropo, tu când ai comunicat ultima dată cu cineva? Numai bine.


N.B: „Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai importantă ca relațiile interumane. În lume va exista o generație de idioți.” — Albert Einstein ("utili" aș fi adăugat eu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu