sâmbătă, 6 iunie 2015

Creveta, guvidul şi anemonele de mare - sau despre viața simbionților subacvatici.


- Am văzut un documentar unde aceste două specii subacvatice, creveta şi guvidul, conviețuiau într-un adăpost din adâncul oceanului. Instinctiv, fiecare făcea câte ceva util pentru cealaltă. Nouă, oamenilor, celelalte forme de viață din univers - vegetale sau animale - ar putea să ne fie recunoscătoare pentru ceva, dacă ar ieşi din tăcerea sau din limbajul nearticulat al instinctelor? Întreb asta pentru că m-am plictisit să tot întâlnesc reproşuri la adresa ființei umane că nu respectă mediul înconjurător şi celelalte 30 de mii de specii de viețuitoare alături de care traieşte pe planeta albastră - Pământ. Nu tot oamenii le îngrijesc habitatul în rezervațiile naturale?
- Glume de social-media: la o fotografie cu biblioteca somptuoasă a Universității Oxford, pe care majoritatea privitorilor o admiră, cineva comentează pe Facebook: "dar are wifi gratuit mai bun decât 3G"? (But does it have free wifi that performs better than 3G? :)
- O inițiativă frumoasă are tot pe Facebook o tipă din străinătate care postează pe paginile unde lumea se ceartă pe diverse teme - politice mai ales - mereu acelaşi comentariu: "Dragă cititorule, probabil că ai multe motive să fii supărat pentru viața ta, dar încearcă să vii cu ceva frumos când comentezi pe internet". Frumos din partea ei, nu? Dar şi naiv, pentru că nu înțelege cât de greu ajung unii să-şi însuşească arta urii cu măiestrie şi cât de utili sunt ei oricărei conduceri.  Pe mine mesajul ei m-a cucerit oricum. Aşa ştiu şi eu că este Occidentul, aşa l-am cunoscut cu oamenii lui obişnuiți și țin la această latură a sa :)


P.S: Adaug şi un clip de prezentare a oraşului meu, probabil comandat pentru internet și tv de către edili; ceea ce-i bine, un pic de PR nu strică, poate așa termină lucrările de infrastructură și muncitorii care le-au început în ultimii ani. A, iar amfora care scriam lunile trecute că s-a ițit la marginea oraşului e de fapt un peşte gigantic din metal. Aparențele înșală pe oricine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu