Exceptând faptele imediate, brute și fruste, pentru care ne dăm acordul cu toții: suntem în anul 2014, este vară, ne aflăm pe litoral, vizavi e un bloc în construcție de unde se aud ciocănituri, mașinării care taie lemne sau forjează fierul, în spatele blocului schelălăie șase căței negri de te dor ochii numai privindu-i etc., există enunțuri care pot fi puse la îndoială și care solicită mai degrabă subiectivitatea noastră, precum: toți politicienii sunt corupți, acoperirea nevoilor și nu satisfacerea plăcerilor ne face fericiți, politicile de stânga determină apariția de asistați social folosiți ca masă de manevră în alegeri, la țară e mai bine decât la oraș, etc. Eu sunt preocupat de limbaj în sensul cel mai vast și de simboluri. Fac aceste precizări de bun simț pentru că m-a distrat comentariul cuiva pe internet la o știre unde mulțimea îl aplauda pe un politician controversat: "Cine sunt acești oameni?" - se întreba comentatorul consternat, pentru că nu se regăsea deloc în atitudinea lor. Probabil că omul încerca să înțeleagă lumea și pentru că avea o gândire normală îl revolta ridicolul unei situații parcă dincolo de orizontul său perceptiv. Adică nu se simțea reprezentat.
Fiecare trăiește în propria sa poveste și preia din exterior ce i se potrivește mai bine, ideile și oamenii alături de care consună, așa e democratic. Disprețul sau revolta scrisă a cetățeanului pomenit nu îl făceau nebun sau exclus din societate, pentru că societatea e diversă și... bazată pe divertisment. Pur și simplu sunt chestiuni de viață cotidiană când gândești altfel. Sunt convins că dacă ar fi fost chestionați toți cei aflați acolo cu privire la oră, dacă e zi sau noapte afară, dacă se află în România, Marea Britanie, Finlanda sau în Statele Unite, dacă au băut ceai în loc de cafea dimineața, iar răspunsurile ar fi fost anapoda: e noapte, suntem în Finlanda, e frig, bem ceai și facem saună - atunci și-ar pierde orice urmă de credibilitate, opinia lor n-ar mai conta pentru a ne reprezenta gândurile și emoțiile, deoarece n-ar mai reprezenta ei înșiși ființe raționale care spun adevăruri factuale, așa cum polipii din plante nu pot fi considerați ființe - pentru că nu au sistem nervos - deși se orientează după soare! :)). Cine știe un pic de biologie, râde acum (aplauze din public).
Postez și o înregistrare făcută de mine cu telefonul mobil într-o vizită la rudele din vestul țării, una pentru care nu am decât două cuvinte: frumusețea simplității.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu